Esőnap

Esik. Jóféle eső, csendes, megnyugtató, halk cseppek, igazi nyári illatot hoz a széllel, minden és mindenki felfrissül tőle.
Esik, én málnaszörpöt kortyolgatva nézem az ablakon a csíkokat, amiket a cseppek húznak, és próbálom meglátni, épp milyen absztrakt mintát igyekszik rajzolni a természet az üvegvászonra.
Esik, mert nyár eleje van és mert az a dolga, hogy essen. Esik, mert nem süthet folyton a nap. Esik, mert az eső jó, csak meg kell érezni a ritmusát, meg kell szeretni a hangulatát.
Nem tudom, mikor alakul ki bennünk egyfajta kétpólusú gondolkodás az időjárással kapcsolatban, amolyan orwelli állatfarm-módra, de bizonyára valahol gyerekkorban. Csak ez esetben nem a “négy-láb-jó-két-láb-rossz” a mantra, hanem a “napsütés-jó-eső-rossz”.
Számtalanszor hallani mindenféle médiumból, hogy “rossz időjárás”, vagy hogy “szép napos idő”. Észre sem vesszük, máris minősítettük az esőt (-) és a napot (+), pedig egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, egyszerűen csak más, és mindkettő csodákat mutat, ha tudunk alkalmazkodni ehhez a mássághoz.

20130601-150002Persze ráadásul minden kicsit belőlünk is fakad. Ha idegesek vagyunk, ha rohanunk a munkahelyünk és a családunk között, ha elkéstünk, ha határidőnk van, ha nincs bennünk harmónia, a világ pöckére kívánjuk az esőt, és nyünnyögünk egész nap, sóhajtozunk és átkozzuk az időjárást a rossz hangulatunkért, mert persze sokkal egyszerűbb olyasvalamit hibáztatni, ami nem tud védekezni a felhozott vádak ellen.
Aztán vegyük észre, hogy ha épp kiegyensúlyozottak és jókedvűek vagyunk, boldogok, reményteljesek, inspiráltak, szóval úgy alapból jóban vagyunk önmagunkkal, egészen másképp reagálunk az esőre, felhőre, szélre.
Akkor észrevesszük, hogy ez kuckózós idő, és húzunk egy pokrócot a kanapéra, a könyvünk mellé, készítünk egy jó kávét és hallgatunk valami remek zenét hozzá. Vagy kiszaladunk az esőbe bőrig ázni, és teli szájjal nevetünk közben, boldogságunkban. Vagy gumicsizmát húzunk és beletrappolunk az összes szembejövő pocsolyába, és szinte érezzük, hogy gyerekkori énünk elismerően veregeti a vállunkat érte.
Az is lehet, hogy romantikusan táncolunk és csókolózunk az esőben, mert tudjuk, hogy úgysem fázunk meg ebben a melegben.

20131016-110142Hosszúra hagytam a bevezetőt, de talán átjött a mondanivalója. Nincs olyan, hogy rossz időjárás. Csak picit másképp kell hozzáállni.
Ez így van a fotózással is. Általában, ha nem süt hétágra a nap, megijedünk és úgy gondoljuk, napsütés hiányában nem lehet szép képeket készíteni. Valójában azonban a túl sok napsütésben nem lehet szép képeket készíteni, és ezt nem tudom eléggé hangsúlyozni. Nyáron a szabadban hajnal 4-5 után és este 6-7 előtt nem látunk neki fényképezni, ha napsütéses az idő, mert túl sok, túl erős, túl kemény a fény, túl élesek a kontrasztok és elvesznek a színek. Hangulatgyilkos.
Csodálatos képeket lehet készíteni viszont napfelkelte és naplemente táján, valamint felhős időben. És igen, esőben is. Mert a közhiedelemmel ellentétben a fényképezéshez nem napsütés kell. Csak fény.
20110731-164224Még két dologra szeretném felhívni a figyelmet:
(a) az időjárás-előrejelzés a barátunk, de ésszel kell használni. Ha hétfőn azt látjuk, hogy vasárnapra esőt mondanak, ne essünk kétségbe, ne mondjuk le a fotózást, mert ennyivel előtte egyszerűen képtelenség tudni, milyen idő várható. Egyszer egy meteorológia-tanárom azt mondta, az már zseni, aki 24 órával előre meg tudja mondani a tutit. Gondolj erre, ha kétségeid támadnának.
(b) a fotós is a barátunk, de őt is ésszel kell használni. Minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy a legkényelmesebben érezd magad a fotózás előtt és alatt, de ne élj vissza ezzel. Ha a fotózás előtt néhány órával mondod le a fényképezést, ezt a kiesett időt a fotós nagy valószínűséggel már nem tudja pótolni. Pedig lehet, hogy másnak lenne kedve felhős időben fotózkodni, amit te már nem érzel jónak, csak nem tud két óra alatt beugrani a helyedre. Ha megbízol benne és az értékítéletében, ne ijedj meg a “rossz” időtől. Ha valóban nem lehet semmi csodát kihozni az adott helyzetből, őszintén meg fogja mondani.

20130601-145746Most pedig tedd meg, hogy kimész az esőbe. Vagy kinézel a nyitott ablakon. Tedd meg, hogy odafigyelsz rá egy pillanatra. Tedd meg, hogy meghallgatod a zenéjét. Tedd meg, hogy megszagolod a nyáresti illatát. Tedd meg, hogy kiállsz alá és hagyod, hogy rád essen, anélkül, hogy sikítanál. Tedd meg, hogy átengeded magad neki és hagyd, hogy megváltoztassa a hangulatodat. Tedd meg, hogy befelé figyelsz és megnyugszol. Lásd meg ebben a szépet, szeresd meg és mosolyogj.
Mer’ az van, hogy ha nem mosolyogsz, az eső attól még juszt is esni fog.
20130706-150922-2

Hozzászólások

hozzászólás

You may also like

error: Content is protected !!